Harran Hakkında

Harran hakkında kısa bir bilgilendirme...


HARRAN'IN COĞRAFİ YAPISI

Yukarı Mezopotamya'nın tabii bir parçası olarak kabul edilen ve Tek Tek Dağları ile sınırlanan Harran, dağlık kesimi hariç tutulursa, düz ve geniş bir ova görünümü arz eder.

 

Yüzölçümü 704 Km2'dir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık geçer. Temmuz ve Ağustos ayları bölgenin en sıcak dönemidir. Sıcaklık zaman zaman 40 dereceyi geçmektedir ki, "Harran" isminin bu sıcaklıktan dolayı geldiği söylenmektedir.

 

Aralık ve Ocak ayları, ilçenin en soğuk dönemidir. Bu aylarda gündüzleri 12-14 derece olan sıcaklık bazı geceler, ender de olsa (0) derecenin alına düşebilmektedir. Bölgenin yağışlarının en bol olduğu dönem, Ekim-Nisan ayları arasıdır.

 

 Harran ovasının özlemini çektiği GAP'ın devreye girmesiyle birlikte sulu tarıma geçilmiş ve verimli topraklar tüm hızıyla işlenmeye başlamıştır.

 

İlçemizde 99 köy  ve 105 mezra mevcuttur.

 

 








HARRAN'IN TARİHİ

 

Şanlıurfa'nın 44 km. güney doğusunda bulunan ve her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen tarihi ilçe Harran, kendi adıyla anı­lan ovanın merkezinde kurulmuştur.

 

Tevrat'ta da "Haran" olarak geçen yerin burası ol­duğu söylenir. İslâm tarihçileri kentin kuruluşunu Nuh Peygamber'in torunlarından Kaynan'a veya İbrahim Peygamber'in kardeşi "Aran"a (Haran) bağ­larlar. XIII. yüzyıl  tarihçilerinden İbn-i Şeddat, Hz. İbrahim'in Filistine gitmeden önce bu şehirde otur­duğunu, bu nedenle Harran'a "Hz. İbrahim'in Şehri" de denildiğini, Harran'da İbrahim Peygamber'in evinin adını taşıyan bir mescidin ve O'nun otururken yaslandığı bir taşın var olduğunu yazmaktadır.

Harran, Kuzey Mezopotamya'dan gelerek batı ve kuzeybatıya bağlanan önemli ticaret yollarının kesiştiği bir noktada bulunmaktadır. Bu özelliğinden dolayı Harran, Anadolu ile sıkı ticaret ilişkileri bulunan Asurlu tüccarların önemli uğrak yerlerinden biri idi. Anadolu'dan Mezopotamya'ya, Mezopotamya'dan Anadolu'ya olan ticaret akışının binlerce yıl Harran üzerinden yapılmış olması bu tarihi kentte zengin bir kültür bikiminin oluşmasına neden olmuştur.

 

Harran; Ay, Güneş ve gezegenlerin kutsal sayıl­dığı eski Mezopotamya'daki Asur ve Babillerin politeist inancına dayanan Paganistliğin (Putperestlik) önemli merkezlerinden olması yö­nüyle de ünlü idi. Bu nedenledir ki Harran'da Astronomi ilmi çok ilerlemiştir. Dünyadaki üç büyük felsefe ekolünden birisi "Harran Ekolü"dür. İlk çağdan beri varlığı bilinen Harran Üniversitesi'nde dünyaca ünlü birçok bil­gin yetişmiştir.

Emevi hükümdârlarından II. Mervan 744 yılında Harran'ı Emevi Devleti'nin başkenti yapmıştır. Emevilerin Asya bölümü 750 yılında Abbâsilere yenilerek Harran'da sona ermiştir. Abbâsi hüküm­dârı Harun Reşit zamanında "Harran Üniversitesi" dünyada büyük bir ün kazanmıştır.

Bugün Cüllab ve Deysan ırmakları kurumuş ol­duğundan Harran sudan ve yeşilden mahrum bir ovanın ortasında 5000 yıllık tarihi ile ayakta dur­maktadır. Tipik evleri, höyügü, kalesi, şehir surları ve çeşitli mimari kalıntıları ile turistlerin büyük il­gisini çekmektedir. Atatürk Barajı ve Urfa Tünelleri vasıtasıyla Harran Ovası"na akıtılan Fırat Nehri, Harran"ı tarihteki yeşil ve verimli günlerine tekrar kavuşturmuştur.








HARRAN'DA SOSYAL HAYAT

Harran küçük bir ilçe olmasına rağmen bir çok alanda başarıya ulaşmıştır. İlçemiz halkı iş bulma konusunda sıkıntı yaşadığı için nüfusun büyük çoğunluğu büyük şehirlere gidip çalışmayı seçmiştir. Nüfusun diğer kalan kısmı ise tarım ve hayvancılıkla uğraşmakta ve çeşitli yerlerde çalışmaktadırlar. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olduğu için Harran, yılın her zamanı yerli ve yabancı turistleri çekmektedir.

Erkekler ve kadınların bir kısmı tarlalarda çalışırken, gençler ise Halk Eğitim Merkezi tarafında açılan kurslara gidip meslek öğrenmeye gayret göstermektedirler.

 

Kurslarda yapılan ürünler, Şanlıurfa İl Müzesi'nde ve ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlere sergilenip satılmaktadır.

 

 

 

HARRAN'IN EKONOMİK DURUMU

 

İlçenin ekonomik yapısı geçmişten günümüze benzerlik arz etmiştir. Başlıca ekonomik faaliyetler, tarım ve hayvancılıktır.

 

Tarım, ilçenin en önemli geçim kaynağıdır. Dünyanın en verimli topraklarına sahip Harran ovasında tarım, GAP ile birlikte oldukça gelişmiştir ve gelişmeye devam etmektedir.

 

Harranlı çiftçiler genelde pamuk, mısır, buğday ve soğan ekmektedirler. Bölgede seracılık da yavaş yavaş yaygınlaşmaya ve gelişmeye başlamıştır.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi